Anasayfa
     Biyografi
     Paylaşmak İstediklerim
     Büyüklere Hikayeler
     Çocuk Hikayeleri
     UZUN HİKAYELER
     Var
     Öç
     Altıngöl
     Oyuncakçı
     Kartopu
     Futbol Fanatiği
     Diyet Yemekler
     Barış Akarsu
     Congar Metal
     Elişi Çalışmaları
     Şiirsel Egzersizler
     Politika
     Ekonomi
     Çevre
     Hayvanlar
     Uzay
     Turizm
     Demeler
     Karışık
     Fıkralar
     Coğrafya
     Tarih
     Sağlık
     Şifalı Bitkiler
     Felsefe
     Konuk Yazarlar
     Foto Galeri
     Kapari Yetiştiriciliği
     Slayt / Sunum
     LİNKLER
     Kapari
     Reiki
     İletişim



En Çok Aranan Kelimeler

Ayla Congar | Kadın | Müzik | Doğa | Sanat | Fıkra | Kapari | Sanayi | Çanta | El işleri | Bilim | Dünya | İzmir | Çeşme | Ayla | Congar |

 
Paylaş

EVDE KOLAY KAPARİ KONSERVESİ YAPIMI

Kapariyi yetiştirenler konserve de yapabilir (Fransa’da lavanta imalatında olduğu gibi, tarladan konserve tenceresine şeklinde). Böylece gereksiz tuzlamadan da kurtulmuş oluruz.

Tuz masrafı ve işçiliği ortadan kalkar.

Hiç tuzsuz konserve olmaz diyene sakın inanmayın. Ben her yaz evimde yüz kg hormonsuz, ilaçsız domatesten hiçbir katkı olmadan çeşitli boy cam kavanozlara hiç tuzsuz konserve yaptırıyorum ve ailecek yeni domates çıkıncaya kadar yemeklerde onları kullanıyoruz.

Konserve yapmak için fazla bir masrafa da gerek yok.

Konserve yapmak için gereken alet, edavat:

**kaynatmak için büyük bir tencere,

**bir ocak,

**içine doldurmak için çeşitli boylarda cam kavanozlar,

**karıştırmak için kepçe ve

**kavanozları dökmeden doldurmak için de orta boy bir cezve.

Bunların hepsi bir evde bulunur zaten.

Etiketlemek istiyorsak bilgisayar parkı olan birisinden veya bir internet kafeden yardım alabiliriz veya bigisayar işleri yapan birisinden. Eğer büyük ölçekli yapıyorsak etiket de bastırabiliriz.

Üretilen konservelerin kooperatifler vasıtasıyla dağıtımı yapılabilir.

Yetiştirenler kendileri bile tüketse hem sağlıklarına hem keselerine hem ülke ekonomisine hem de susuz yetiştirildiği, su ziyan etmediği için çevreye faydalı olurlar.



Konserve yapmak için önce bütün bilgiyi okuyun ve anladığınızdan emin olduktan sonra işleme başlayın. Anlamadığınız bir yer olursa çekinmeden beni arayabilirsiniz.

1)-Topladığımız kaparileri alacak büyüklükte bir tencereyi üçte birine kadar su doldurun. Elinizdeki kapari çok ise birkaç parti yapabilirsiniz.

2)-Suyu ocağın üstüne koyun ve kaynamasını beklerken, kapari tomurcuklarını güzelce yıkayın.

3)- Su kaynayınca, yıkadığınız kapari tomurcuklarını içine atın ve birkaç taşım kaynatın ve çok pişip dağılmadan ocağı kapatın.

Not: Kapari tomurcukları tencereye su hafifçe üzerlerine çıkacak kadar doldurulmalıdır.
Kapari tomurcuklarını sıcak suya atarsanız renkleri daha güzel olur ve içerdiği mineralleri suyuna bırakmaz.

4)-Konserveniz hazır. Sıra kavanozlara koymaya geldi.

Kavanozlarla ilgili bilgi:

a) Kavanozları ya bulaşık makinesinde yıkayın ve içine elinizi değdirmeden makineden çıkarın veya elde yıkayın ve iyice çalkaladıktan sonra yine içine elinizi değdirmeden temiz bir bez üzerine ters kapatarak suyunun süzülmesini sağlayın.

b)-Her konserve dolduruşta kavanoz kapaklarını yeni alın. Bulaşık makinesinin sıcaklığıyla kapak içindeki sıkıştırıcı lastikler bozulabileceği için yıkama işlemini elde yapın ve çalkalandıktan sonra içine ( konserve edilecek yiyeceğe değebilecek kısmına) el değdirmeyin. Elleriniz yeni yıkanmış bile olsa ciltten salgılanan bir takım maddeler ve hormonlar konservenin bozulmasına sebep oluyor.

Not: Bu işlemler fabrikalarda insan eli değmeden yapılıyor.

Eğer kavanozlarla ilgili şartları yerine getirdiyseniz sıra onları doldurmaya geldi.

6)-Yeni yıkanmış ve sapının tutacağınız kısmı haricindeki hiçbir yerine el değmemiş bir cezve ile kaynayan kapari tomurcuklarını suyu ile beraber kavanoza doldurup hemen kapağını kapatın ve ters çevirin. Sırayla her kavanoz için bunu yapın, hepsini doldurayım da öyle kapatayım diye düşünmeyin. O bekleme süreci içinde malzeme soğuyup vakum yapamayabilir.

Yarım saat sonra kavanozları düz çevirin ve bunu yaparken akıtan olup olmadığını kontrol edin. Eğer akıtan olmuşsa yeniden kaynatıp, doldurun veya buzdolabınızın bir köşesine koyup, günlük olarak tüketin.

Konservelerinizi kullanmak istediğiniz zaman açacağınız kavanozun kapağını kontrol edin, şişmişse sakın kullanmayın, zehirlenirsiniz. Şişmemiş bile olsa açtıktan sonra koklayın güzel kokmuyorsa yine kullanmayın. (Bu öneriyi satın aldığınız konservelerde de uygulayın, onlar da bozuk çıkabiliyor.)

***Eğer bütün söylediğim şartları yerine getirirseniz hiç bozulan konserveniz olmaz. Çok nadir olarak kapaklarda bir defo varsa olabilir.

Her sebzeden, özellikle domatesten aynı yolla konserve yapabilir, kışın yemeklerinize hormonsuz domates kullanabilirsiniz.

Not: Tuz koymanıza kesinlikle gerekmiyor.

Ayla Congar
03 06 2009


Bu haber 1801 defa okunmuştur

           
öyküler, barış akarsu, congar, izmir, ayla congar, congar sanayi, metal, küçük kız, zeytinyağı, börülce, çocuk, makarna, vücut, peynir, elişi çalışmaları, arkadaş, kadın, yemek, diyet, fıkralar, hikayeler, kapari, kuş gribi, temel, çantalar