Anasayfa
     Biyografi
     Paylaşmak İstediklerim
     Büyüklere Hikayeler
     Çocuk Hikayeleri
     UZUN HİKAYELER
     Var
     Öç
     Altıngöl
     Oyuncakçı
     Kartopu
     Futbol Fanatiği
     Diyet Yemekler
     Barış Akarsu
     Congar Metal
     Elişi Çalışmaları
     Şiirsel Egzersizler
     Politika
     Ekonomi
     Çevre
     Hayvanlar
     Uzay
     Turizm
     Demeler
     Karışık
     Fıkralar
     Coğrafya
     Tarih
     Sağlık
     Şifalı Bitkiler
     Felsefe
     Konuk Yazarlar
     Foto Galeri
     Kapari Yetiştiriciliği
     Slayt / Sunum
     LİNKLER
     Kapari
     Reiki
     İletişim



En Çok Aranan Kelimeler

Ayla Congar | Kadın | Müzik | Doğa | Sanat | Fıkra | Kapari | Sanayi | Çanta | El işleri | Bilim | Dünya | İzmir | Çeşme | Ayla | Congar |

 
Paylaş

ZAHTER (Taze Kekik) VE TURŞUSU

Dünya’da yaklaşık 100 tür kekik yetişiyor. Türkiye’de 33 tür kekik olduğu tespit edilmiş.
Kekik taşlı ve güneşli yeri seviyor.
Dağların alçak yamaçları kekik için en ideal yetişme yeri.

Türkiye’de yılda 12.000 ton kekik hasat ediliyor. Bunun 9000 tonu ihraç ediliyor 3000 tonu ise yurt içinde tüketiliyor.
Dünyada en çok kekik Türkiye’de yetişiyor.

Dünya kekik yağı ihtiyacının % 10’u Türkiye’den çıkıyor ve Türkiye Kekik ihracatında dünyada ilk sırada.

Kekikte:
**** Thymol (antiseptik) ve
**** Karvakrol (kozmetikte kullanılan madde) bulunur.
Thymol solunum yolu ile mikropları atar. Kaynayan suya damlatılan kekik yağından çıkan buğu evin mikroplu havasını temizler.

Antiseptik, antispazmotik ve idrar söktürücüdür.
Saman nezlesi, yorgunluk, düşük tansiyon, boğmaca, nefes darlığı, romatizmal hastalıklar, enfeksiyonlu hastalıklar, uykusuzluk, kan dolaşım bozukluğu ve bağırsak parazitlerine iyi gelir.

Bir dal kekik, 200 ml. sıcak su ile 5 – 8 dakika demlendikten sonra ılık olarak içilir. (Bu çayı hazırlamak için süzgeçli özel bardaklardan edinebilir, hazır damıtılmış kekik suyu da kullanabilirsiniz.

Günde 5 bardağa kadar damıtılmış saf kekik suyu içilebilir.

Kekik suyu ayrıca diş temizliği ve diş etlerinin güçlenmesinde çok faydalıdır. Banyonuzda bulunduracağınız küçük bir şişe kekik suyuyla ağzını çalkalarsanız nefesiniz güzel kokar.

Yağı ağrıyan yerlere sürülürse, rahatlatır.

Çocukluğumda mahalle, mahalle gezen bir satıcı vardı.
Kekik suyu şişelerini iple bağlar, boynuna asardı.
Bir de çantası vardı.
Onun içinde de kekik yağları bulunurdu, dışı parlak bir metalle kaplı küçük şişelerde.
Her halde ışık alıp, bozulmasın diye öyle şişelere koyardı.

Kekik ayrıca; salatalara, soslara, çorbalara, et ve sebze yemeklerine katılır. Hem lezzet verir, hem de hazmı kolaylaştırır.

Turşusu da yapılır.

Kekik satın alırken; yeni mahsul ve dalında kurutulmuş demet halinde satılanlar tercih edilmeli, renginin canlı, kokusunun keskin olmasına dikkat edilmelidir.
Kendiniz toplarsanız en iyisini yaparsınız.
İzmir dağlarında benim bildiğim 2 çeşit kekik var.
Uzun yapraklısı daha kokulu ve daha acı, yuvarlak yapraklısının kokusu ve acılığı daha az.

Ayla Congar
21 05 2009

ZAHTER ( KEKİK TURŞUSU)

Malzemeler:

3 demet taze zahter
2 bardak zeytinyağı
1 kaşık biber salçası
10 diş dövülmüş sarımsak
3 limon suyu
2 kaşık tuz

Zahterleri dallarından kopararak suda bekletip toprak ve tozlardan arınmasını sağlayıp yıkayıp süzgeçte sularını süzün ve bir bez üzerine yayarak, kurumaya bırakın.

Zeytinyağı, biber salçası, sarımsak, tuz ve limon suyu ile bir sos hazırlayıp suyu uçan zahterler ile karıştırarak kavanoza doldurun.

Zahter sararınca yemeye hazır hale gelmiş oluyor.

Acı tuz ve ekşi oranını isteğinize göre çoğaltabilir, biber salçası koymayabilirsiniz.

Uzun süre buzdolabında bu şekilde muhafaza edilebilir.
Izgara veya haşlama sebzelerinizi tatlandırır, diyetinize yardımcı olur.

Afiyet olsun....


Bu haber 1273 defa okunmuştur

           
öyküler, barış akarsu, congar, izmir, ayla congar, congar sanayi, metal, küçük kız, zeytinyağı, börülce, çocuk, makarna, vücut, peynir, elişi çalışmaları, arkadaş, kadın, yemek, diyet, fıkralar, hikayeler, kapari, kuş gribi, temel, çantalar