Anasayfa
     Biyografi
     Paylaşmak İstediklerim
     Büyüklere Hikayeler
     Çocuk Hikayeleri
     UZUN HİKAYELER
     Var
     Öç
     Altıngöl
     Oyuncakçı
     Kartopu
     Futbol Fanatiği
     Diyet Yemekler
     Barış Akarsu
     Congar Metal
     Elişi Çalışmaları
     Şiirsel Egzersizler
     Politika
     Ekonomi
     Çevre
     Hayvanlar
     Uzay
     Turizm
     Demeler
     Karışık
     Fıkralar
     Coğrafya
     Tarih
     Sağlık
     Şifalı Bitkiler
     Felsefe
     Konuk Yazarlar
     Foto Galeri
     Kapari Yetiştiriciliği
     Slayt / Sunum
     LİNKLER
     Kapari
     Reiki
     İletişim



En Çok Aranan Kelimeler

Ayla Congar | Kadın | Müzik | Doğa | Sanat | Fıkra | Kapari | Sanayi | Çanta | El işleri | Bilim | Dünya | İzmir | Çeşme | Ayla | Congar |

 
Paylaş

ARILARIN TEK YAPTIĞI BAL YAPMAK DEĞİL

Arılarının tek işinin bal yapmak olmadığı, nektar ve polen topladıkları çiçeklerin döllenmesini ve ürün oluşmasını sağladıkları bildirildi.

TEMA Vakfı Arıcılık Danışmanı ve Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet İnci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bitki örtüsünün çok çeşitli olduğu Anadolu’nun, dünyanın en verimli bazı arı ırklarından olan Kafkas, Anadolu, Meda, Suriye, Kıbrıs, Muğla ve Karnica cinsi arıların da anavatanı olduğunu söyledi.

Anadolu insanının 3 bin yıllık bir arıcılık geleneği bulunduğunu ifade eden İnci, ”Arı” denildiğinde ilk olarak balın akla geldiğini, ancak arıların tek işinin bal yapmaktan ibaret olmadığını, arıların nektar ve polen topladıkları çiçeklerin döllenmesini ve ürünün oluşmasını sağladıklarını vurguladı.
Arıların 1 gram (bir damla) balın üretimi için yaklaşık 120 bin çiçeği ziyaret ettiklerini anlatan İnci, şu bilgileri verdi:

Bitkilerin gelişmesinde, tarımsal ürünlerin oluşmasında ve hayvancılığın ana girdisi olan yem bitkilerinin veriminde, arılar su ve gübre kadar önemlidir. Özellikle zararlı böcek mücadelesi yapılan tarım alanlarında, diğer dölleyici böcekler öldükleri için, döllenmede mutlaka bal arısına ihtiyaç duyulmaktadır. Ayçiçeğinde hiç döllenmeyen tarlalardaki verime göre, arılarla yeterli döllenen tarlalardaki verimin 5 kat arttığı görülmektedir. İdeal döllenme için her 3 dekar ayçiçeği tarlasında 1 arı kolonisi bulundurulması gerekmektedir. Bu bir koloni 3 dekarlık alandan 20-30 kilogram arasında bal toplayabilmektedir. Bir koloninin 3 dekarlık ayçiçeği tarlasında sağladığı ürün artışının değeri, ürettiği balın değerinin en az 10 katıdır.

Yeni dünya” meyvesinde arılarla döllenmeyen ağaçlarda çiçeklerin yüzde 4′ünün meyve tuttuğunu, arılarla döllenmiş çiçeklerde ise meyve tutma oranının yüzde 83′e çıktığını belirten İnci, yem bitkisi olan yoncada arılarla döllenmeyen tarlada tohum bağlama oranının 1-2, arılarla döllenen tarlada ise bu oranın yüzde 53 olduğunu vurguladı.

Bu örnekleri teyit eden binlerce bilimsel araştırma bulunduğuna işaret eden İnci, ”Arının polinasyon özelliğini bilen Albert Einstein, arılar olmazsa tarımsal ürünün de olamayacağının önemini vurgulamak için, arılar öldüğünde insanların da aç kalarak yaşamlarının biteceğine işaret etmiştir” dedi.

Türkiye’de var olan 120 bin bitkinin büyük bölümünün nektarlı ve polenli olduğuna ifade eden İnci, sözlerini şöyle tamamladı:

Rehabilite edilecek bozuk mera ve orman alanlarına paralel olarak ballı bitkiler miktar ve çeşit olarak daha da artacaktır.

Balın dış satım şansı yüksektir.

Bu imkanlar iyi değerlendirilerek, Türkiye arıcılığını bugünkünün en az 10 katı büyütmek mümkündür. Diğer yandan halen 225 bin ton bal ithalatıyla çok önemli bir pazar olan AB topluluğunun bal açığını karşılamada Türkiye’nin diğer tarımsal ürünlerinin hiç birisinde olmayan önemli bir şansı bulunmaktadır.”

kaynak: internethaber


Bu haber 1693 defa okunmuştur

           
öyküler, barış akarsu, congar, izmir, ayla congar, congar sanayi, metal, küçük kız, zeytinyağı, börülce, çocuk, makarna, vücut, peynir, elişi çalışmaları, arkadaş, kadın, yemek, diyet, fıkralar, hikayeler, kapari, kuş gribi, temel, çantalar